Sierść psa

Źródło pixabay.com

Sierść psa inaczej zwana szatą, to główny element kształtujący wygląd i użytkowość psa. Naturalna sierść u dzikich psów np. wilków, składa się z włosów długich okrywkowych oraz z krótszych i gęstych zwanych podszerstkiem. Pierwsze chronią zwierzę przed deszczem, drugie przed zimnem. U psów domowych rodzaj sierści jest wynikiem wielu mutacji. Ich szata zasadniczo dzieli się na trzy rodzaje: krótką, długą oraz szorstką.

  • Długa - nie jest za wygodna ani dla właściciela ani dla psa, szybko przemaka i kołtuni się. Ponadto częściej niż krótka jest narażona na zagnieżdżenie się pasożytów. Wymaga bardzo starannej i częstej pielęgnacji. Wbrew opiniom nie jest jednak najbardziej podatna na linienie.
  • Krótka - niestety często linieje, nie jest natomiast wymagająca w pielęgnacji, do tej grupy rodzajów sierści, należy największa ilość ras.
  • Szorstka - nie wymaga wyczerpującej pielęgnacji, należy ją jednak regularnie trymować. Zabieg trymowania polega na usunięciu martwych już włosków, które same nie wypadły. Procedurę należy powtarzać regularnie najlepiej w specjalistycznym gabinecie.
  • Psy nagie - brak sierści w wypadku ras bezwłosych jest cechą dominującą, za takie odmiany FCI uznała trzy psy: nagi pies peruwiański, nagi pies meksykański oraz chiński grzywacz. U każdej z tych ras, mogą się pojawić psy posiadające włos.

Ciekawostka - PIES

Czy psy mogą jeść oliwki?

Psy mogą jeść oliwki z umiarem, zjedzenie oliwki nie wywoła u psa żadnej szkody ponieważ nie zawierają żadnych toksyn. Niestety pestki stanową pewne zagrożenie, są twarde i mogę spowodować zadławienie lub niedrożność jelit.
źródło: akc.org

Wyszukaj
sklep akwarystyczny lub spa dla zwierząt

Skorzystaj z mapy i znajdź sklep zoologiczny blisko Twojego miejsca zamieszkania



© 2017-2025 Wetinfo - Wszelkie prawa zastrzeżone Polityka prywatności   Informacje o cookies   Kontakt
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Akceptuję